Skip to content

Az Ivartalanitásról

Mik a lehetőségek és miért ivartalanítsunk

Mit jelent a ivartalanítás?

Az “ivartalanítás” olyan sebészeti eljárás, amely megakadályozza az állatok szaporodását. Számos egészségügyi és viselkedési előnnyel járnak az állatok számára a nem kívánt utódok megelőzése mellett.

A kedvence ivartalanításának előnyei

A tanulmányok azt mutatják, hogy az ivartalanított háziállatok átlagosan tovább élnek.

Az ivartalanítás csökkenti az agresszív viselkedést, ami nyugodtabbá, kevésbé frusztrálttá teszi a kutyáját, és kisebb a valószínűsége annak, hogy harap, vagy megtámad más kutyákat.

Az ivartalanítás véget vet a nőstényeknél a hőciklusnak, ami általában évente kétszer történik a kutyáknál. A hőciklusok sok nem kívánt viselkedési változást eredményeznek, beleértve az esetleges agressziót is.

Az ivartalanítás csökkenti a reproduktív egészségügyi problémákat, köztük a petefészek- és méhrák, valamint a pyometra (életveszélyes méhfertőzés) kockázatát.

Az ivartalanítás csökkenti az emlőrák kockázatát. Az ivartalanítás megszünteti a here rák kockázatát, és csökkenti a prosztata problémák kockázatát kan kutyáknál.

Az ivartalanítás megszünteti a szaporodási vágyat, és megakadályozza a véletlen terhességet is. Csökken annak a valószínűsége, hogy hím kedvence elkóborol vagy megszökik.

Az ivartalanítás során egyéb fontos dolgok is elvégezhetők a műtét során, mint például azonosító tetoválás, mikrochip beültetés, fogtisztítás vagy sérv műtét.

A kedvence ivartalanítása segít csökkenteni a túlnépesedési problémákat, mivel segít csökkenteni a kóbor vagy nem kívánt állatok számát a közösségben. A kóbor állatok számának csökkentése segít megelőzni más háziállatok és vadon élő állatok sérülését vagy elpusztulását.

Van valamilyen kockázata az ivartalanításnak?

Minden sebészeti beavatkozás bizonyos kockázatokat rejt magában. Az általános előny azonban a legtöbb állat esetében meghaladja a kockázatot. Kérjük, forduljon állatorvosához, ha bármilyen kérdése van.

Mikor kell ivartalanítani a kutyámat?

Kutyák esetében általában hat és fél hónap előtt ajánlott. Forduljon állatorvosához, hogy meghatározza kedvence számára a legjobb időt. A nőstény kutyáknak nem kell egy almuk legyen előtte.

Videók az Ivartalanitásról

További információ a fajtáról és hogy miért érdemes mikrochippel ellátni egy kutyát

Legyél ideiglenes befogadó!

Ha nem biztos abban, hogy készen áll-e egy hosszú távú elkötelezettségre, gondolt-e arra, hogy megnyitja otthonát és szívét
hogy az egyik kutyánkat átmenetileg befogadja, amíg örök otthonra nem talál?