Skip to content

A Mikrochipekről

Mi az a mikrochip, és hogyan működik?

Miért érdemes mikrochippel ellátni kedvencét?

Évente több ezer elveszett és elhagyott állatot fogadnak be menhelyek és humánus társadalmak szerte a világon. Sok ilyen állat soha nem jut haza, mert nem lehet azonosítani őket. Ha kedvencét mikrochippel látja el, jelentősen megnöveli annak esélyét, hogy újra találkozhasson, ha eltűnne vagy ellopják. Segít a tulajdonjog igazolásában is, ha megjelenik a menhelyen, ahová kedvencét vitték. Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok alapján a menhelyről a tulajdonoshoz való visszajuttatási aránya a mikrochippel ellátott macskáknak 20-szor, a mikrochippel ellátott kutyák esetében pedig 2,5-szerese volt.

Hogyan észlelhető a mikrochip?

A chipbe ágyazott konkrét elektronikus kód egy mikrochip-szkennerrel „leolvasható”. Megjeleníti az azonosító számot a szkenner képernyőjén. Bár a mikrochipeket a háziállatok testén egy meghatározott területre helyezik, idővel elvándorolhatnak, vagy elmozdulhatnak a helyükről. Emiatt a mikrochip-leolvasót a kisállat teljes testén átviszik, hogy biztosítsák a chip észlelését, ha van.

Kell valamit tennem, ha a mikrochipet beültették kedvencembe?

Miután kedvence mikrochippel lett ellátva, regisztrálnia kell kedvencét, és meg kell adnia nevét és elérhetőségeit. A vonatkozó dokumentumokat és elérhetőségeket az állatorvos adja meg. Azt is meg tudja mondani, hogy a mikrochip regisztrációjával kapcsolatban felmerülnek-e díjak. Nagyon fontos, hogy regisztrálja kedvence mikrochipes azonosítóját. Ennek elmulasztása az egész folyamatot használhatatlanná teszi, mivel a mikrochip száma nem fog akkor információt tartalmazni a gazdiról.

Fájdalmas-e behelyezni a chipet a kedvencembe?

Ez egy nagyon gyors, biztonságos és viszonylag fájdalommentes eljárás. Mivel a mikrochip behelyezéséhez használt tű nagy, előfordulhat, hogy egyesek úgy döntenek, hogy ezt kedvencük ivartalanítása során végzik el, így az állatok egyáltalán nem fogják érezni, mivel egyébként is elaltatják őket az ilyen műtétekhez. A mikrochip azonban bármikor beültethető.

Nem elég az azonosító címkével ellátott nyakörv kedvencemnek?

Habár hasznos, ha van egy azonosító címkével ellátott nyakörv kedvence számára, az még mindig leeshet vagy leszakadhat, ha kedvence elveszik, vagy eltávolítják, ha valaki ellopja az állatát. Amikor az azonosító címkék újak, könnyen olvashatóak viszont idővel azonban nehéz lehet az olvasásuk ahogy lekophat az információ.

Mi van, ha a kedvencemnek már van tetoválása?

A tetoválásokat nagyon nehéz leolvasni, mivel a szőr elfedheti őket. Még akkor is, ha a kedvenc fülében vannak, idővel kifakulhatnak, a számok és betűk pedig olvashatatlanná válhatnak. Valaki meg is változtathatja őket, ami a mikrochipeknél nem így van. Még ha a tetoválás olvasható is, ezeknek az információknak nincs közös adatbázisa. Így a háziállatról és gazdájáról nehéz lehet információt szerezni.

Működhet úgy a mikrochip, mint egy GPS?

Ellentétben azzal a hittel, amit sokan gondolnak, a mikrochipeket nem lehet nyomkövető eszközként használni. Mikrochip szkennerrel ellenőrizheti őket állatorvos vagy menhelyi szervezet, és ez egyfajta azonosítás.

A mikrochipek olyan azonosítók, amelyeket nem lehet megváltoztatni, és nem lehet félreolvasni

A címkék és nyakörvek könnyen leeshetnek vagy eltávolíthatók, ha valaki el akarja lopni kedvencét. Tolvaj is könnyen lecserélheti őket. A mikrochipek viszont hamisításbiztosak, mivel kedvence bőre alá helyezik őket. A mikrochipen tárolt azonosítószám egy adatbázis-bejegyzésre utal, és csak az arra jogosult felek férhetnek hozzá ezekhez az információkhoz, például állatorvosok és állatmenhelyek.

Személyes adatai biztonságban vannak

Mivel a személyazonosság-lopás egyre nagyobb problémát jelent a mai társadalomban, biztos lehet benne, hogy a mikrochipen és az adatbázisban tárolt információk nagyon biztonságosak. Magán a chipen az egyedi hivatkozási számon kívül semmilyen adat nem tárolódik. A hivatkozási számmal kapcsolatban megadott adatok a mikrochip szolgáltatója által kezelt és biztonságos adatbázison keresztül érhetők csak el.

Videók a Mikrochipekről

További információ a fajtáról és hogy miért érdemes ivartalanítani egy kutyát

Örökbefogadáson gondolkodik?

Tájékozódjon örökbefogadási folyamatunkról!